onsdag 10 september 2008

ume/uppsala connection

tack vare musikgurun dragan har även jag fått ta del av glesbygd'ns första skiva - ärtes jord'n. en helt fantastisk blandning av norrbottniska, reggae, politik och naturromantik.

reggaekonstellationen med medlemmar från bland annat arvidsjaur och umeå tar även hjälp av uppsalasonen storsien på låten låt det ligga. en uppmaning till politiker och andra makthavare att inte förstöra de norrländska markerna genom att gräva efter uran.

"de gräver upp våran bakgård nu, med tillstånd fått av staten...malmen de tog var inte nog..det de sliter up ur moder jord, är frön till kärnvapen."

fabrikör'n ställer glesbygd'n frågan vem som egentligen ska betala för rättvisa arbetsförhållanden för de på andra delar av jorden tillverkar våra produkter. detta då vare sig fabrikören, entreprenören, importören eller vi som konsumenter ställer upp på högre, schysstare priser.

mitt absoluta favorittextparti står dock att finna i tomma ord för döva öron.

"skrik så det skär om krig och misär, men det är i vardagen som du visar vem du är, för du byter inte ut en åsikt som du byter uniform. följ ditt eget hjärtslag och ägs inte av någon norm."


(ber om ursäkt att jag inte tagit fasta på den norrbottniska dialekten i citaten.)

samhällskritiskt, gungande och norrländskt njutbart. missa inte denna skiva!

http://www.myspace.com/glesbygdn

www.glesbygdn.se

Inga kommentarer: