onsdag 28 juli 2010

starkölskluster

vi pratade en del foppatofflor i helgen.kanske framförallt funktion och bekvämlighet kontra estetik . inte undra på att detta omslag fångade min blick. en klockren bildskildring av att klass fortfande har betydelse i detta land. boken heter en fråga om klass - levnadsförhållanden, livsstil, politik och här blir det tydligt att smak och preferenser styrs av ett flertal faktorer.. eller känn på detta:

Klassposition och livsstil har ett tydligt samband med alkoholkonsumtion, både hur man dricker och hur ofta man dricker. (…) Alkoholkonsumtion hänger nära samman med såväl klass och kön som livsstil.

Lennart Weibull, Claudia Fahlke och Åsa Nilsson urskiljer ’vinklustet’ som befolkas av människor med högre utbildning, som befinner sig sig i tjänstemannayrken och som gärna går på teater, från ’starkölsklustret’ som främst utgörs av fotbolls- och hockeyintresserade män i klassmässiga mellanpositioner. Högre, framförallt manliga, tjänstemän med många tjänsteresor är avslutningsvis överrepresenterade i ett kluster som kallas ’alldrickare’; de dricker såväl öl som vin och sprit.
så om du trodde att du gillade bärs, bara för att du gillade bärs kan du ju fundera på hur betingat av annat det är egentligen..
if you don't know, now you know!

Inga kommentarer: