lördag 13 september 2008

vem skulle någonsin lyssna på en kille som kallas kola?

det är svårt att förneka höstens närvaro då man på morgonen står och dividerar med sig själv om det är en dag för långkalsonger eller inte. med hösten kommer inte bara gul-röda löv och stora tekoppar. hösten medför även ett omättligt behov att höra melankoliska singer-songwriters sjunga ut om brustna hjärtan och krossade drömmar. lite på det temat har jag ju redan refererat till bon iver (se nedan) och egentligen kan nästan robert valsinger sägas tillhöra den kategorin, även om han inte sitter med en gitarr på sin kammare, utan mer badar in sitt svårmod i drömska ljudbilder med inslag av elektronika .

i slutet på förra sommaren introducerades jag av ida-maria in i nikola sarcevics underbara värld och jag är sedan dess helt hooked. nikola är kanske mest känd som skate-punk bandet millencolins sångare (millencolinkännaren kanske därför känner igen rubriken på detta inlägg från the einstein crew).

2004 släppte nikola sin solodebut, lock-sport-krock på punkklassiska burning heart records.

till skillnad från millencolins upptempoalster i baktakt, är denna skiva mellow och countryinspirerad med mycket gitarr. det givna munspelet och de frimodiga texterna i kombination med en fresh ljudbild, gör detta lite till gubbrock med en ung vinkel (alltså utan den överdrivna bitterheten över tid och möjligheter som flutit förbi).

personligen tycker jag allra bäst om nobody without you, new fool och viola på den gröna skivan.

2006 kom uppföljaren, roll, roll and flee. en skiva med något hårdare sound än föregångaren. kvar är ändock countrywiben och de känsloöppna texterna.

det är verkligen kul att följa utvecklingen när en av ens tonårsidoler går från att sjunga om pingviner och isbjörnar till att beröra livets något tungare ämnen.

från denna skiva har love is trouble, horse bay blues och married spelats flitigast i mitt hushåll.

detta är för övrigt en musiker vars onekliga talang även far min (hör och häpna) kan hålla med om!

länkar:

http://www.myspace.com/nikolasarcevic

http://www.youtube.com/watch?v=a0cf4SwpnaM

Inga kommentarer: