måndag 14 september 2009

en av mina favoritkrönikor någonsin..

...skrevs av nina björk i dn den 13 mars 2004.

under rubriken: ska en karl verkligen behöva shoppa? tar nina utgångspunkt i utvecklingen av de svenska herrtidningar, som men hjälp av bara kvinnobröst sakta invaggar mannen i sin nya som konsument.

en samhällsekonomi som bygger på ständig tillväxt och som samtidigt rationaliserat produktionen eller förlagt den utomlands där arbetskraften är billigare har inte råd med att enbart halva befolkningen känner sig hemma i rollen som konsument. en sådan samhällsekonomi står inför en historisk uppgift: den måste överbrygga motsättningen mellan å ena sidan produktion och man, å andra sidan konsumtion och kvinna; mellan å ena sidan att tjäna pengar och vara man, å andra sidan att spendera pengar och vara kvinna.

var det inte konsumtion som skulle lösa den ekonomiska krisen förresten? det kanske är männens förbannade plikt att konsumera som kvinnor.

så, fortsätt visa männen var de kroppsligen och stlmässigt brister, ge dem lika många ideal att följa som vi kvinnor hemsöks av. så kan vi gå ut på vilda shopping-sprees tillsammans och konsumera bort vår ångest. för visst kan väl pengar köpa oss lycka?

läs hela artikeln här. gör verkligen det.

Inga kommentarer: